F*@# Diets! Biohackuri pentru o alimentatie sanatoasa

Print

O alimentatie sanatoasa iti deschide imediat drumul spre o performanta mentala si fizica marita. Daca iti doresti aceste beneficii, atunci citeste mai departe!

Te avertizez insa de la bun inceput ca acest articol nu iti va prescrie o anumita dieta – inca una in plus, pe langa sutele sau poate chiar miile de regimuri alimentare „miraculoaseˮ, care exista deja pe net.

De ce? Pentru ca regimurile alimentare si dietele magice nu functioneaza!

low calorie

Asa ca formula noastra de pornire va fi:

Alimentatie sanatoasa ≠ dieta

 

Iata si cele doua cauze pentru care lucrurile stau asa:

  1. Fiecare om este unic in felul sau. Insasi unicitatea TA biochimica contrazice, din start, posibilitatea solutiilor uniforme: cea a dietelor recomandate pentru toti.
  1. Cainele lui Pavlov isi baga coada si aici! 😊 Cum anume

alimentatie2

Te hotarasti sa tii regim, accepti tot felul de restrictii artificiale, iti calculezi caloriile – sau, mai pe romaneste: mananci mai putin… Si, daca ai noroc, atunci poate reusesti sa slabesti cateva kilograme.

Costul este insa mult prea mare. Iti incetinesti metabolismul! Asa ca, imediat ce ti-ai atins scopul – sau macar ajungi in apropierea lui – si revii, incet-incet, la regimul tau alimentar normal, iti recastigi imediat greutatea initiala sau si mai mult.

Dupa un timp, repeti ciclul si, de fiecare data, se intareste in mintea ta faptul ca TU nu poti slabi.  La fel ca si cainele lui Pavlov, care a invatat sa saliveze la auzul clopotelului, si tu vei saliva deja dupa regimul tau alimentar normal cand auzi de diete speciale – si, dupa un timp, probabil te vei lasa de tot de intregul proiect „alimentatie sanatoasaˮ.

In realitate insa NU TU esti problema, ci metoda aleasa. Problema este insusi faptul ca dietele nu functioneza, pur si simplu, pentru ca nu au de-a face nimic cu o alimentatie sanatoasa si echilibrata, cea pe care noi o cautam aici.

 

Totusi, exista un regim universal…

Si anume, chiar regimul occidental modern, despre care se poate spune ca este cel mai prost in mod universal si din toate timpurile. Oriunde apare, intotdeauna urmeaza si bolile civilizatiei: obezitatea, bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale etc.

Oare care este cauza tuturor relelor in acest regim alimentar? Carbohidratii sau grasimile? Sau ar putea fi de vina... proteinele?

Puțin probabil. Pentru ca niciun regim alimentar traditional, nici cele bazate pe carbohidrati (asa cum este, de ex., cel al indienilor sud-americani), nici cele centrate pe grasimi (inuiti) sau pe proteine (masai) nu conduc la bolile civilizatiei, de care sufera intregul Occident.

Vei afla mai incolo solutia si la acest mister. Mai intai, insa, putina motivatie suplimentara:

SOSDe ce trebuie sa treci imediat la o alimentatie sanatoasa?

Raspunsul este simplu. Pentru ca, dintre toti factorii pe care ii poti influenta – spre deosebire de cei ereditari (si cei ereditari pot fi re/suprascrisi, prin „rescrierea” ADN-ului) –, nutritia este cea care decide daca vei trai 60, 80 sau chiar 100 de ani!

Care este insa situatia generala in acest domeniu, de importanta propriu-zis vitala? De obicei, logica (gresita) pe care ne bazam este: „cu totii mancam, deci cu totii ne si pricepem la nutritieˮ.

Asa ca, in mediul online, misuna nu numai prognozele astrologice, ci si dietele trendy. Oricine isi permite, in ziua de azi, sa-ti dea sfaturi de alimentatie sanatoasa.

Probabil chiar si bunica stia sa-ti dea macar sfatul de bun simt:

„Totul cu moderatie

 

– si sa stii ca avea dreptate… numai ca si „moderatiaˮ asta este relativa.

Sa ne gandim, de exemplu, la urmatorul regim alimentar de o zi: un pahar de lapte, o omleta din doua oua si cu sunca, o friptura mica la gratar, o felie de cascaval, cateva bucati de morcovi, cateva spaghetti, un piept de pui, o salata cu dressing, o prajitura si un pahar de suc de fructe, care poate sa fie si un fruct proaspat stors.

Cum iti suna? Nu-i asa de rau? Pentru majoritatea oamenilor de azi, asta inseamna „moderatieˮ.

Nu este insa nici pe departe o alimentatie sanatoasa, ci insusi regimul alimentar care a condus la obezitate si la bolile declansate de aceasta (diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare etc.) in intreaga lume occidentala!

alimentatie3

Ce spune stiinta nutritiei?

Programele noastre de dezvoltare personala, cum este Executive Fitness Training, se bazeaza exclusiv pe dovezi stiinfice. Tocmai de aceea, atunci cand vine vorba sa-ti recomand o alimentatie sanatoasa, situatia se complica. Pentru ca, in fiecare clipa, stiinta demonizeaza un aliment sau altul – sau iti recomanda sa treci aproape exclusiv pe un anumit macronutrient, in defavoarea tuturor celorlalte!

Care este si pe ce se bazeaza solutia mea? Simplu! Pentru a gasi metoda care, intr-adevar, functioneaza, a trebuit sa ma folosesc numai de experienta mea in scufundarile libere (freediving), sportul in care am reusit sa stabilesc recorduri nationale, folosindu-ma exclusiv de metode de biohacking.

In perioada aceea, vroiam sa-mi biohackuiesc organismul, ca sa fiu in conditia fizica cea mai buna pentru scufundari. Ori, unul dintre domeniile cele mai importante  in care exista astfel de biohack-uri era nutritia.

Mai general, in starea de apnee in care te afli ca freediver, trebuie sa-ti incetinesti metabolismul, pentru a consuma cat mai putin oxigen pretios. Insa, daca stii cum sa face asta, atunci poti sa-l si accelerezi, nu-i asa?

alimentatie4

Ei bine, asa am ajuns eu, de fapt, sa vorbesc despre nutritie si sa iti recomand nu numai o alimentatie sanatoasa, ci si metoda prin care poti sa-ti accelerezi metabolismul, pentru a arde grasimile acumulate de-a lungul timpului, in diferitele regiuni ale corpului. 

In ceea ce priveste metoda prin care am ajuns la aceste solutii, ea consta in auto-cuantificarea (selfquantification) riguroasa, care functioneaza si in viata de business: trebuie sa stii ce sa masori, ca sa gasesti si apoi sa optimizezi cel mai important parametru. Pentru ca, vorba lui P.F. Drucker, probabil cel mai de seama ganditor in domeniul managementului, „what gets measured, gets managedˮ. „Ceea ce poţi să măsori poţi manageria, iar ceea ce vrei să manageriezi trebuie să poţi măsura!ˮ

Bazandu-te pe aceasta strategie, poti atinge obiective mult mai inalte decat cel de a avea o alimentatie sanatoasa.

Dincolo de sfaturile pentru o alimentatie sanatoasa: longevitatea si stiinta

Abordarea nutritionala pe care ti-o prezint aici se incadreaza, de fapt, intr-o paradigma mai generala, al carei obiectiv este obtinerea longevitatii. Cei 5 piloni pe care se bazeaza aceasta din urma – potrivit cercetatorului italian, Walter Longo, biolog de renume internațional, care lucreaza intr-un laborator al Universitatii din California, la Los Angeles:

De exemplu, in ceea ce priveste zaharul, nu acesta in sine este problema. Dimpotriva, zaharul este chiar necesar, numai ca, in exces, impreuna cu prea multe proteine si anumite tipuri de grasimi, devine una din cauzele principale ale obezitatii.

(Sursa: Longo, Valter. The Longevity Diet: Discover the New Science Behind Stem Cell Activation and Regeneration to Slow Aging, Fight Disease, and Optimize Weight. Penguin Publishing Group. Kindle Edition. p. 43.)

F*@# dietsˮ, asadar :)

Alimentatie sanatoasa: sinteza preliminara

Intreaga esenta intr-o singura fraza: secretul este proportia macronutrientilor (carbohidrati, proteine, grasimi) si asigurarea micronutrientilor necesari pentru functionarea optima a organismului.

Reevaluarea grasimilor. Departe de a fi lucratura diavolului, grasimile sunt indispensabile pentru un regim alimentar sanatos.

De asemenea, trebuie sa stii si ce se intampla cu organismul tau daca mananci mai mult sau mai putin. Cu alte cuvinte, trebuie sa cunosti factorii principali, care iti influenteaza metabolismul, pentru a-l putea upgrada.

Aplicand toate aceste considerente si biohack-uri pe care ti le voi prezenta in urmatorul meu articol, rezultatele tale vor fi:

Esti gata? Daca nu vrei sa astepti prea mult, poti sa ma contactezi intre timp si personal, prin urmatorul link, pentru sfaturi individualizate de alimentatie sanatoasa!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.