Fitness mintal ca al călugărilor tibetani

…fără să fi petrecut ultimii 30 de ani meditând

 

 

Cum ar fi să ai un fitness mintal prin care:

  • să poţi lua decizii mai bune
  • să ai un nivel de creativitate şi o capacitate de concentrare crescută
  • să te bucuri de o performanţă mai bună, atât în sport, cât şi la muncă
  • să-ţi măreşti IQ-ul şi EQ-ul (inteligenţa emoţională)?

 

Acum poţi să te transformi aproape peste noapte într-un călugăr tibetan, care şi-a petrecut ultimii 30 de ani meditând, şi să te bucuri de aceleaşi rezultate… Iată mai jos o metodă simplă şi mai rapidă, prin care poţi să-ţi biohackuieşti mintea + creierul.

 

doi calugari tibetani

 

O scurtă poveste personală. Cum am reuşit să am un nivel de fitness mintal upgradat?

 

Pentru a deveni campion naţional la scufundări libere (freediving), unul dintre cele mai solicitante sporturi din lume – atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere de fitness mintal –, a trebuit să învăţ să ajung repede într-o stare modificată de conştiinţă, în care să nu fiu „deranjat” de nevoia respiraţiei.

Atunci când reuşeam să accesez această stare, puteam să-mi ţin respiraţia mai mult de 7+ minute. Însă chiar dacă puteam să fac asta cam de fiecare dată când îmi propuneam, a început să mă obsedeze întrebarea dacă nu era vorba în cazul acelei stări doar despre un sentiment subiectiv.

Cu alte cuvinte: poate fi măsurată această stare de conştiinţă şi atestată şi prin date obiective? Căutând un răspuns la această întrebare, am apelat la un prieten, neurolog de profesie, care mi-a măsurat undele cerebrale cu un electroencefalograf (EEG).

Rezultatul? Pot spune cu mândrie 😉 că, potrivit rezultatului, sunt capabil să generez unde cerebrale alfa (de relaxare) şi chiar teta „splendide” într-un timp foarte scurt.

 

Ce înseamnă, de fapt, şi ce beneficii au undele alfa pentru nivelul tău de fitness mintal?

 

Aşa cum se ştie, creierul nostru generează unde cerebrale în funcţie de starea noastră de spirit pe parcursul zilei. Aceste unde pot fi măsurate cu aparatul EEG. Acest dispozitiv pentru măsurarea activităţii electrice spontane din creier captează biocurenţii care provin din activitatea neuronilor prin electrozii conectați la aparat, care îi amplifică de 100 de mii de ori.

human brain waves

 

Din categoria acestor unde cerebrale, undele alfa sunt oscilaţiile în domeniul de frecvenţe de la 8 Hz până la 12 Hz. Undele alfa sunt asociate cu un fitness mintal superior, care include relaxarea, capacitatea de vizualizare şi creativitatea crescută.

 

Cum obișnuiam să accesez – şi cum poţi accesa şi tu această stare de conştiinţă?

 

Dintre toate metodele care conduc la starea alfa, meditaţia este cea mai des folosită. De obicei, se consideră că, dintre toate metodele de antrenament mintal, meditaţia te ajută cel mai mult să-ţi construieşti o minte şi un creier mai performant.

Sună bine, nu-i aşa? Dar haideţi să vedem ce spune ştiinţa despre legătura dintre nivelul de fitness mintal, undele cerebrale şi meditaţie!

La începutul anilor nouăzeci, un tip pe nume Richard Davidson, de la Universitatea din Wisconsin, a efectuat cercetări detaliate asupra meditaţiei, având ca subiecţi călugări tibetani, care meditau deja de 30+ ani la data respectivă.

Descoperirile lui Davidson au fost uimitoare. În primul rând, cercetătorul a demonstrat faptul că undele cerebrale a celor care meditează de mult timp tind să se situeze în domeniul gamma.

„Undele gamma” – ce sunt astea? O frecvenţă cerebrală mai neobişnuită, care-şi fac apariţia în momentele speciale de conexiune, atunci când, dintr-o dată, anumite idei se leagă şi trăieşti senzaţia de „aha!”, momentul de „Eureka!”, al descoperirii.

Şi, dintr-o dată, se făcu lumină şi pentru cercetător! Pentru Davidson personal, acesta a fost indiciul care l-a condus la ideea că meditaţia ar putea avea efect asupra creativităţii…

 

Cum să te bucuri de beneficiile meditaţiei – în (mult) mai puţin de 30 de ani?

 

Dacă eşti interesat de creşterea nivelului tău de fitness mintal, probabil că ai auzit deja destule despre mindfulness (prezenţa conştientă) şi meditaţie. Poate că ai şi încercat deja anumite metode.

Dar hai să fim sinceri: cine are la dispoziţie 30+ ani numai pentru meditaţie?! Sau chiar şi 30 de zile pentru un program intens de meditaţie?! Pentru majoritatea dintre noi, 30 de minute pe zi poate părea o veşnicie, dacă trebuie să dedici zi de zi această perioadă practicii stricte.

Iată şi răspunsul despre care am demonstrat pe propria piele că funcţionează: poţi avea…

 

Fitness mintal superior prin metode speciale de biohacking!

 

Recent, cercetătorii de la Universitatea din North Carolina au demonstrate faptul că deja 4 zile de meditaţie pot avea acelaşi efect.

Potrivit lui Fadel Zeiden şi colegilor săi, nu trebuie să meditezi retras într-o peşteră timp de trei decenii pentru a simţi efectelele (vezi articolul: „Meditaţia prezenţei conştiente îmbunătăţeşte capacităţile cognitive…”, publicat în revista de specialitate Consciousness and Cognition/„Conștiință şi cogniţie”).

Chiar şi câteva zile de antrenament intens de fitness mintal te pot ajuta să-ţi creşti nivelul de concentrare, dacă metodele pe care le foloseşti sunt cele mai noi şi se bazează biohack-uri eficiente.

Cum este posibil? Ei bine, ceea ce mă fascinează pe mine cel mai mult în această poveste este că, în ziua de azi, avem la dispoziţie o gamă largă de tehnologii neuronale moderne, prin care poate fi măsurată obiectiv activitatea cerebrală a persoanelor aflate în starea de meditaţie.

În acest fel, începătorii pot fi orientaţi mult mai rapid, pe baza informaţiilor individuale obţinute, spre stările dorite de conştiinţă. Ceea ce a durat, până acum, luni sau ani de zile, poate fi realizat în câteva săptămâni.

 

Cum şi de ce să devii mai flexibil prin metode accelerate de meditaţie?

 

Amplitudinea crescută a oscilaţiilor gamma cerebrale se traduc printr-o flexibilitate crescută a creierului. Cu alte cuvinte, aceste minţi antrenate sunt mai eficiente şi mai capabile de schimbare.

Flexibilitate: îmi place acest cuvânt! Atât în sportul de performanţă, cât şi în viaţa cotidiană, pare să fie cheia pentru un fitness mai bun. Ca şi cum cuantificarea indicilor corpului nostru – ceea ce reprezintă baza pentru metoda mea de biohacking – ne-ar transmite mesajul că elasticitatea şi supleţea este întotdeauna superioară structurilor rigide, care au probleme cu adaptarea la noile provocări.

Acesta este şi motivul pentru care Jeffrey Schwartz susţine că „stabilitatea dinamică” este factorul care permite unui sistem – de exemplu, unui organism viu, sau Tu însuţi – să se adapteze şi să se dezvolte, în loc să rămână inflexibil şi incapabil să se dezvolte şi să reacţioneze. Citeşte şi acest articol, dacă vrei să te convingi şi mai mult că fitness înseamnă flexiblitate!

Cele mai noi instrumente de cuantificare din domeniul sportului atestă, la rândul lor, acelaşi lucru. Persoanele ale căror variabilitate a ritmului cardiac este mai mare sunt mai rezistente la stres. Altfel spus: inima ta este cu atât mai sănătoasă cu cât ritmul tău cardiac este mai flexibil, ceea ce înseamnă o capacitate de adaptare crescută a sistemului nervos autonom.

 

Plasticitate, flexibilitate şi fitness prin coaching mintal

 

– aceasta este promisiunea noilor metode pe care ţi le propun, prin care îţi poţi influenţa undele cerebrale, fără să trebuiască să aştepţi 30 de ani pentru a simţi beneficiile, ca şi în cazul meditaţiei tradiţionale.

Iată şi câteva dintre urmările pozitive dovedite ştiinţific ale minţii de meditator:

  • atenţie şi capacitate de concentrare sporite, dacă-ţi doreşti o performanţă mai mare în sport sau la job
  • reducerea stresului şi învingerea anxietăţii, o uşurare binevenită pe care o meriţi
  • creativitate crescută şi accesarea instantanee a stării de flow, în care lucrurile „curg de la sine”
  • îmbunătăţirea stării psihice, a nivelului de fitness şi a sistemului imunitar, printr-o metodă 100% naturală

dobândirea unei tenacităţi deosebite, prin care poţi să-ţi atingi obiective care acum par rupte din SF-uri

medi

 

Rezultatul? Fitness mintal de top pentru Tine!

 

Am început cu o poveste personală despre modul în care am ajuns la EEG, la prietenul neurolog.

După acest episod, căutând să mă perfecţionez în controlul undelor cerebrale, pentru a-mi creşte performanţa în sport şi în viaţă, am ajuns să investesc într-un electroencefalograf portabil.

 

imagine emotiv

Dispozitivul acesta oferă neurofeedback rapid şi direct, atât pentru mine, cât şi pentru clienţii mei – acordându-ne posibilitatea evaluării directe şi personalizate a răspunsurilor undelor cerebrale la metodele de biohacking pe care le implementăm împreună.

Probabil că te-ar interesa şi pe Tine, dacă:

 

  • vrei să-ţi creşti capacitatea de concentrare şi atenţia
  • ţi-ai dori să reduci nivelul de stres şi de anxietate
  • cauţi soluţii prin care să-ţi îmbunătăţeşti somnul
  • vrei să ajungi într-o formă mai bună, fizic şi mintal

 

Contactează-mă şi povesteşte-mi despre obiectivele tale personale, dacă-ţi doreşti un nivel crescut de fitness mintal şi fizic!

 

Contact

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.