Respiratia, fitness-ul si leadership-ul – 1

In fiecare zi, ai 30,000 de sanse sa elimini stresul si sa-ti cresti nivelul de fitness. Cheia se afla la o distanta de o respiratie.

 

Te-ai intrebat vreodata:

  • ce ai putea sa faci sa elimini stresul si sa contribui la nivelul tau de fitness de 30,000 de ori pe zi, fara sa faci, practic, niciun efort?
  • ce trebuie sa faci sa ai claritate mentala, sa-ţi cresti performanta si sa ai o productivitate marita?
  • cum iti poti influenta sistemul imunitar si sistemul nervos vegetativ?
  • cum sa-ti „hackuiesti” plamanii ca varsta lor biologica sa fie jumatate din varsta ta cronologica sau ce poti sa faci sa cresti volumul lor cu 50%?


Cheia fitness-ului se afla doar la o distanţa de o respiratie!

Cum iti explici ca un om rezista fara mancare si apa cateva zile, dar fara sa respire doar cateva minute? Eu rezist „doar” 7 minute. Tu cat rezisti? 😊

Stiai ca, in medie, un om are undeva intre 25,000-30,000 de respiratii pe zi?

30,000? Oau!

Da. Si asta inseamna ca poti sa respiri corect sau incorect de 30,000 de ori!

Daca este asa, e clar: respiratia este foarte importanta pentru sanatatea noastra, mai importanta decat nutritia, se pare. Pentru ca, prin respiratia corecta, poti sa-ti cresti nivelul de fitness, relaxarea si claritatea mentala. Astfel, mintea ta va functiona mai bine si, prin urmare, vei lua decizii mai bune. Iti vei creste atentia si concentrarea. Iti vei putea controla anxietatea si momentele de panica si iti vei spori oxigenarea celulelor.

O sa incerc sa va dezvalui hackurile pe care le-am descoperit experimentand si studiind respiratia in ultimii cinci ani. Este evident: ca sa fii in stare sa-ti tii respiratia timp de 7 minute – performanta la care eu am reusit sa ajung –, trebuie sa cunosti foarte bine conditiile respirarii corecte. Fiind freediver, a fost o provocare pentru mine sa aflu toate acestea.

Faptul ca imi pot tine respitatia atata timp ma ajuta acum sa am un nivel superior de fitness – o conditie fizica atat de buna incat sa castig concursuri de mountain bike de exemplu, reducandu-mi timpul petrecut pe bicicleta: in loc sa fac mii de kilometrii pe an, fac doar cateva sute…

 

Ce-ti poate oferi respiratia corecta?

Iata, mai jos, parametrii biologici care se pot hackui prin respiratie. Totusi, trebuie sa stii ca hackuirea lor necesita uneori un antrenament specific. Asa ca nu recomand nimanui sa incerce hackurile fara coaching prealabil.

Mie mi-a luat cativa ani sa inteleg cum functioneaza aceste lucruri. Nu sunt medic si nu incerc sa vindec prin acest articol. Vorbesc doar din proprie experienta, respectiv in baza cercetarilor stiintifice care confirma aceasta experienta.

Si inca ceva: niciodata (niciodata!) sa nu faceti exercitii de respiratie atunci cand sunteti singuri in apa, fara sa va supravegheze un antrenor cu pregatirea necesara!

Hai sa vedem, asadar, beneficiile respiratiei corecte pentru nivelul tau de fitness fizic si mental.


1. Poti accesa eficient starea de relaxare

Concentrandu-te asupra respiratiei, iti vei muta atentia de la gandurile negative si, totodata, vei crea si anumite schimbari fiziologice in corpul tau, trecând de la starea de stres si raspunsul de „lupta sau fuga”, caracteristic pentru anxietatea care-ti inhiba performanta, la o stare relaxata, dar focusata, cea a performantei si a productivitatii superioare.

Respiratia reprezinta o scurtatura eficienta si efectiva, un instrument mental puternic si fiabil, asadar, un adevarat biohack pentru fitness – dat fiind faptul ca poate fi controlata mult mai usor decat mintea.

 

2. Poti sa ajungi direct in starea de flow

Aceasta stare reprezinta fuziunea totala intre trup si minte, un moment in care timpul se opreste si lucrurile se intampla de la sine. Starea de flow intervine deseori in timpul sportului sau cand te ocupi de anumite activitati care reprezinta o provocare placuta pentru tine si te poate ajuta sa obtii rezultate exceptionale.

 

3. Poti sa-ti incetinesti bataile inimii si sa-ti reglezi tensiunea arteriala

Prin respiratie, iti poti regla sistemul cardiovascular. Ultima data cand am facut o demonstratie in fata unei audiente de 20 de persoane, mi-am adus pulsul de la 80 la 37 de batai pe minut, in doar 90 de secunde. Gandeste-te ce ar insemna pentru nivelul tau de fitness sa-ti poti controla pulsul in timpul alergarii, pe bicicleta sau in situatii de stres.

Artboard 2

 

4. Iti poti influenta nivelul de pH din sange

Dioxidul de carbon, prin transformarea sa în acid carbonic, reprezinta cel mai important factor de reglare a balantei acido-bazice.

In ziua da azi, toata lumea vorbeste despre tot felul de diete, printre care si dieta alcalina, care presupune o legatura intre nivelul de pH al mancarurilor si pH-ul organismului nostru, respectiv starea noastra de sanatate.

Or, modul cel mai simplu prin care poti sa modifici pH-ul este prin respiratie.
Cu alte cuvinte: daca respiri incorect, vei tinde sa mananci mai multe mancaruri acide, de tip junk food. Asa ca, daca vrei sa mananci mai sanatos si sa-ti cresti nivelul de fitness, atunci trebuie sa modifici modul in care respiri. Incearca si vei vedea diferenta!


5. Iti poti influenta sistemul imunitar si activa sistemul nervos vegetativ

Stiai ca poti sa-ti influentezi sistemul nervos vegetativ (autonom) prin respiratie? De fapt, acest sistem se numeste autonom pentru ca pana acum se credea ca nu il putem influenta voluntar.

Un anumit tip de respiratie poate creste nivelul adrenalinei si noradrelnalinei (hormonii stresului), ducand la cresterea activitatii simpatice a sistemului nervos vegetativ. Aceasta activitate crescuta, la randul ei, poate reduce raspunsul imunitar.

Un alt tip de respiratie poate face exact opusul: poate creste activitatea parasimpatica a sistemului nervos vegetativ, care, la randul ei, poate contribui la un raspuns imunitar crescut.


6. Poti sa te oxigenezi mai intens

Unii cred ca a te oxigena mai bine inseamna sa respiri mai mult si mai adanc – si, pe deasupra, chiar si pe gura. 😊

Lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Respirand mai mult si mai adanc poti reduce nivelul de CO2. Or, dioxidul de carbon reglează transportul oxigenului din sange catre celulele din corp, astfel incat reducerea nivelului de dioxid de carbon conduce la oxigenarea mai slaba a tesuturilor si a organelor vitale (asa-numitul efect Bohr).

Respiratia corecta insa poate creste oxigenarea arteriala si cea a tesuturilor. Vasodilatatia de la nivelul microvaselor contribuie la oxigenarea corpului, imbunatateste raportul ventilare/perfuzie (VP) si fluxul sanguin cerebral.


7. Iti poti influnta sistemul digestiv

Exista o legatura directa intre nivelul de dioxid de carbon si activitatea glandelor digestive, in special intre intensitatea secretiei gastrice si nivelul de dioxid de carbon. Deficitul de dioxid de carbon poate conduce la formarea ulcerului si la o digestie proasta.


8. Iti poti creste capacitatea pulmonara

Exercitiile de stretching pentru plamani iti pot creste capacitatea vitala (CV) si astfel nivelul de fitness in doar 6 saptamani. Acest lucru va face posibil sa ai mai mult oxigen disponibil pentru tesuturi si un metabolism mai bun al dioxidului de carbon.

Daca inoti, vei avea o flotabilitate crescuta, te vei reface mai rapid si iti va creste si nivelul de oxid de azot in fluxul sanguin, ceea ce va intensifica si mai mult oxigenarea tesuturilor tale.


9. Iti poti creste nivelul de EPO si de Hb

Ai auzit de antrenamentele la mare inaltime, pe pricipiul: live low and train high?
Activarea reflexului scufundarii, specific mamiferelor, prin exercitii de respiratie specifice iti poate aduce aceleasi beneficii ca si antrenamentul la inaltime: cresterea nivelului de hematocrit si de hemoglobina cu 5% si cresterea nivelului de EPO si mioglobina cu 20%.

Respiratia iti ofera o metoda naturala si 100% legala pentru a-ti creste acesti parametri!


10. Iti poti creste variabilitatea ritmului cardiac

Variabilitatea ritmului cardiac (HRV) reprezinta fenomenul fiziologic al variatiei intervalelor temporale dintre bataile inimii.

Sportivii pot folosi analiza variabilitatii ritmului cardiac pentru masurarea nivelului general de fitness (pe care il indica schimbarile pe termen lung in variabilitatea ritmului cardiac), respectiv pentru a analiza eficienta antramentului si a depista eventuala supraantrenare (pe care o indica schimbarile de pe termen scurt).

Variabilitatea crescuta a ritmului cardiac denota un mediu de viata relaxat si cu stres redus, in timp ce variabilitatea scazuta indica nevoia de recuperare, odihna si somn. De fapt, variabilitatea ritmului cardiac reprezinta o masura generala a adaptabilitatii. Variabilitatea redusa trimite la o vulnerabilitate crescuta la stres.

Din acest motiv, cresterea variabilitatii ritmului cardiac trebuie sa fie o prioritate inclusiv pentru liderii din domeniul business si pentru manageri, contribuind la o adaptabilitate crescuta si la o rezistenta ridicata la stres.

Ti-ar placea sa respiri mai corect si sa-ti cresit nivelul de fitness prin respiratie?

Sau poate ca spui asa: ce-i asa complicat la respiratie? Toata lumea stie cum trebuie sa respiram: iei o gura adanca de aer si atata tot…

De fapt, contrariul este adevarat: de multe ori, less is more – mai putin inseamna mai mult.

Respiratia este un fenomen foarte complex, in cadrul caruia – dupa cum ai putut vedea mai sus – poti influenta mai multi factori.

Depinde de obiectivele tale personale de fitness mental si/sau fizic…

Tu ce-ti doresti:

  • o gestionare mai buna a stresului
  • cresterea performantei in sport sau a productivitatii in viata de afaceri
  • sau, pur si simplu, optimizarea parametrilor biochimici, pentru o sanatate mai buna?

Pentru fiecare dintre aceste obiective exista metode specifice de optimizare. Urmareste-mi blogul pentru a afla despre biohack-urile cele mai eficiente ale respiratiei!

Sau esti nerabdator? Daca-ti doresti o respiratie mai corecta, contacteaza-ma pentru o sedinta personala de fitness coaching!

 

Contact

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.