Coaching mental: Sisif, neuroplasticitatea și di Caprio

Ai auzit de mitul lui Sisif? Eroul mitului a fost pedepsit de către Zeus, fiind supus la o muncă perpetuă: trebuie să urce un munte împingând o stâncă uriașă, care o dată ajunsă în vârf, se rostogoleşte la vale și astfel Sisif trebuie să îşi reia munca la nesfârşit.

 bio1

 Oare la ce se gândeşte Sisif? Cum se simte? Şi ce legătură au toate acestea cu domeniul cunoscut sub denumirea de coaching mental, ale cărui metode îţi oferă posibilitatea să îţi creşti performanţa prin schimbarea atitudinii tale mentale?

Poate că ai spune că este nefericit, şi pe bună dreptate.

Munca depusă de Sisif seamănă cu anumite aspecte din viaţa noastră. De foarte multe ori, şi noi suferim îndelung ca să obţinem ceva – şi la fel, de foarte multe ori, totul se năruie dintr-o clipă în alta.

Viața în sine, este, am putea spune, de aceeaşi natură: la final, chiar totul se năruie…

Aşadar, dacă ai răspuns că Sisif este nefericit, atunci am putea spune că şi noi suntem nefericiţi.

Totusi, Sisif este fericit! Şi, la fel ca el, şi noi putem fi fericiţi. Aici intervine programul de coaching mental.

 

Cum să fii fericit în ciuda circumstanţelor negative prin coaching mental?

 

Deşi zeii l-a condamnat pe Sisif să lupte cu stânca sa la nesfârşit şi ca suferinţa sa să fie dublată de zădărnicia faptei, totuşi, Sisif nu a fost condamnat să fie şi nefericit! Zeii „au uitat“ să-i ia şi dreptul sa aleagă, „puterea de veto“: el poate alege să fie fericit sau nu…

Iar el a decis să folosească acest drept, deoarece este singurul lucru care i-a rămas: să fie fericit.

Absurdul, zădărnicia sunt prezente şi în viaţa noastră. La fiecare pas se poate întâmpla ceva care să ne schimbe starea pozitiva în una negativă. O greşeală „stupidă“ pe parcursul unei competiţii sportive, o decizie mai puţin inspirată legată de business…

Decizia rămâne însă in mâinile noastre. Fie ne lăsăm în voia sortii, influențați de circumstanțe (exterioare sau interioare) – fie, aşa cum a făcut şi Sisif, alegem să fim fericiţi!

Sună foarte simplu, aşa-i – dar mai greu de făcut? Dacă înţelegi şi aplici modelul de coaching mental pe care îl prezint aici, lucrurile pot fi chiar atât de simple.

 

Administrarea conştientă a modificărilor cerebrale pas cu pas

 

 Iată şi paşii recomandaţi de Jeffrey M. Schwartz, un cercetător American din domeniul neuroplasticităţii. Metoda de coaching mental pe care o propune se numeşte „management-ul conştient al modificărilor cerebrale“.

Formula „magică“ este:

 

Schimbare pozitivă = (aşt+exp) × (DA⁺ ) × PV

 

Ce reprezintă variabilele din formula de coaching mental a lui Schwartz?

1. Schimbare pozitivă înseamnă aici performanţă şi aşa-numita „stabilitate dinamică“. Este factorul care permite unui sistem (de ex. un organism viu sau chiar Tu însuţi) să se adapteze şi să se dezvolte, în loc să rămână inflexibil şi incapabil să răspundă şi să reacţioneze, fiind astfel copleşit de haos.

Cele mai noi instrumente de cuantificare din domeniul sportului atestă acest lucru. Persoanele ale căror variabilitate a ritmului cardiac este mai mare sunt mai rezistente la stres. Acest lucru este confirmat și de cuantificarea undelor cerebrale (pentru asta însă vezi: Link Calugar tibetan ).

2. aşt reprezintă aşteptările noastre. Această parte a ecuaţiei se referă la „efectul placebo“. Ce ne spune ştiinţa?

Specialistul din domeniul neuroştiinţelor Robert Coghill a creat o „paradigmă a aşteptărilor“ în cadrul căreia subiecţii au învăţat să se aştepte la un stimul termic puţin dureros după un interval scurt de timp, la un stimul moderat dureros după un interval mediu şi la un stimul foarte dureros după un interval lung.

După mai multe încercări, în urma cărora subiecţii au învăţat la ce să se aştepte, Coghill a modificat stimulul, administrând uneori subiecţilor câte un stimul foarte dureros după un interval scurt. Aşadar, subiecţii se aşteptau la o durere de nivel mediu şi au trebuit să suporte una mai serioasă.

Rezultatul a fost surprinzător. Subiecţii nu numai că au raportat mai puţină durere, ci chiar şi activitatea lor cerebrală a fost similară situaţiei în care stimulul a fost mai blând – în ciuda nivelului „obiectiv“ mai ridicat al durerii. (Coghill,R: Expectations vs experience, 2007, Presentation at The First Global Neuroleadership Summit, Asolo, Itay, May 14-16.)

Cum să aplici această descoperire în cadrul programului tău de coaching mental? Lămureşte-ţi aşteptările! Întrebarea „Care este obiectivul tău?“ este atât de puternică în cadrul coaching-ului tocmai pentru că îţi lămureşte aşteptările.

3. exp nu este altceva decât experienţa.

Despre ce este vorba? Trebuie să ştii că după ce ţi s-a format un anumit obicei sau a pus stăpânire pe tine un sentiment sau un gând, este inutil să încerci să le ştergi din tine, să uiţi de ele sau să le elimini. Este mult mai util să le înlocuieşti, pur şi simplu, cu un obicei, un sentiment sau un gând nou, cu care vrei să le schimbi.

Ai văzut Inception? Şi în film, Dom Cobb nu încearcă să şteargă o anumită idee, ci să introducă o idee nouă. Personajul jucat de Leonardo di Caprio este un tâlhar priceput, care pătrunde în subconştientul victimelor sale pentru a le fura secretele în timpul somnului, când mintea este cea mai vulnerabilă. Acum însă, în loc de a fura anumite gânduri, el primeşte sarcina opusă: să planteze o idee în mintea cuiva.

 bio

 

Fă şi tu ca el: nu încerca să uiţi de ceva neplăcut sau să te laşi de un obicei prost, ci înlocuieşte ceea ce nu-ţi place cu ceva pozitiv! După un anumit timp, noul conţinut nu îi va mai lăsa loc vechiului, care te supără.


3. DA este densitatea atenţiei. Acest element al formulei se referă la faptul că, de obicei, ceea ce obţii sunt lucrurile spre care îţi îndrepţi atenţia. Dacă te concentrezi asupra unor lucruri negative, vei avea parte de lucruri negative, şi invers.


În acest context, sunt doi factori care contează: calitatea şi cantitatea atenţiei. Potrivit cercetărilor, cele două aspecte determină puterea conexiunilor din creierul nostru. Dacă îţi orientezi constant, sau în mod obişnuit, atenţia spre temerile, regretele şi grijile tale, sau îţi ocupi mintea cu gânduri legate de răzbunare, atunci fii sigur că vei potenţa aspectele negative ale vieţii tale.


Semnul (+) din formula stabilităţii dinamice îţi aduce aminte să te concentrezi asupra lucrurilor pozitive şi asupra punctelor tale forte.

(David Rock and Linda J. Page: Coaching with the Brain in Mind: Foundations for Practice, John Wiley & Sons., Inc., 2009.)


4. În sfârşit, PV înseamnă Puterea de Veto, folosită şi de miticul Sisif, care alege conştient să fie fericit, în ciuda soartei sale.

Între orice fel de stimul „obiectiv“ şi răspunsul tău, reacţia ta la acel stimul, există un anumit spaţiu, un interval al alegerii libere, în care putem interveni pentru a schimba lucrurile în favoarea noastră. (Viktor Frankl)

În acest decalaj, în acest spaţiu sălășluiește libertatea și responsabilitatea noastră: atât într-o competiţie sportivă, cât şi în business: te poţi decide să nu te dai bătut, să nu arunci încă prosopul, chiar dacă gândurile îţi şoptesc că „nu mai poţi“.

Aceasta este Puterea de Veto, pe care o poţi folosi urmându-l pe Sisif cel fericit. Eroul mitic nu a avut posibilitatea să îşi aleagă condiţiile, însă i-a rămas Puterea de Veto prin care a ales, totuşi, să nu fie nefericit, ci fericit.

 

Aplicaţii concrete de coaching mental pe care poţi să le încerci singur

 

1. Începe un jurnal în care să îţi notez gândurile! Nu trebuie să scrii întregi romane, ci doar să-ţi notezi ideile recurente pentru a deveni mai conştient de valenţele lor pozitive şi de cele negative. Care sunt cele care predomină în prezent?

2. Clarifică-ţi aşteptările, setează-ţi bine planurile şi păstrează foarte clar în faţa ochilor ceea ce vrei să obţii!

3. Inception: focusează-te te asupra lucrurilor pe care vrei să le obţii şi nu asupra celor pe care vrei să le ocoleşti! (Doar ştii: „de ce ţi-e frică nu scapi“ 😊 – nu-i aşa?)

4. Dezvoltă-ţi atenţia ca pe un muşchi pe care îl antrenezi zilnic!

5. Fii flexibil! Bineînţeles că ai nevoie în viaţa ta de sistem şi de structură, dar neuroplasticitatea (şi nu numai: vezi HRV) ne învaţă să fim flexibili.

6. Foloseşte-ţi Puterea de Veto cât mai frecvent! Acordă-ţi un moment de respiro înainte de a răspunde automat la un anumit stimul. Setează-ţi chiar şi reminder-uri în acest sens, dacă e necesar.

7. Sărbătorește-ţi succesul!

 

Şi un sfat-bonus, ca încheiere: dacă vrei să te dezvolţi mai repede în acest domeniu, ia legătura cu mine prin linkul următor pentru o şedinţă de coaching mental!

 

Contact

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.