Cum mi-a schimbat viata un model de coaching mental?

Imaginati-va un copil de sase ani care se joaca cu jucariile lui. Ganditi-va la acea stare de concentare si relaxare in care se afla in momentul Acela. V-ati gandit vreodata ca este posibil sa aveti aceasta stare mentala in timpul muncii sau cand aveti de a face cu provocari in sportul competitional? Ei bine, acest articol va va ajuta sa redobanditi starea respectiva prin coaching mental…

 

Coaching mental pentru o performanta superioara

 

As putea spune ca incerc constient sa accesez Self 2 deja de multa vreme, de peste 25 de ani, iar acesta vine mereu in ritmul lui, cand sunt gata sa il primesc – umil, respectuos, atunci cand nu-l astept si cand ma plasez cumva intr-o pozitie inferioara fata de el si nu intr-o pozitie superioara. Apoi, atunci cand vine momentul potrivit, Self 2 apare si eu pot sa savurez absenta gandirii caracteristice pentru Self 1 si prezenta bucuriei pe care o simt. Imi place foarte mult acest lucru. Dar daca incerci sa il prinzi odata pentru totdeauna, iti va aluneca din maini ca o bucata de sapun. Daca-l consideri ceva firesc, ti se va distrage atentia si-l vei pierde. Mai demult, credeam ca ceea ce este prezent in acea stare, orice ar fi, ma va parasi, fiind efemer. Acum stiu ca este mereu prezent si ca eu sunt cel care parasesc acea stare... Iar darul concentrarii este ceea ce iti ofera posibilitatea sa te bucuri de el si sa-l apreciezi.

 

Cand am citit acest fragment din cartea lui Timothy Gallwey, The Inner Game of Tennis, am avut o revelatie… M-am gandit la acea prapastie dintre starea in care se afla baiatul meu cel mic, cand reuseste sa stea imersat in jocurile lui fara sa-l distraga nimic si la starea in care suntem noi, adultii in ziua de azi, la cat de departe putem fi de aceasta lume.

 

Aceasta revelatie a fost: lifechanging…

 

Ideea principala a cartii lui Gallwey referitor la coaching-ul mental prin care veti putea redobandi aceasta stare pierduta, sa aveti performanta in sport sau business, sau chiar in viata de zi cu zi este:

 

Performanta = potential – interferente.

 

Exista o diferenta intre Self 1 and Self 2.

 

Self 1 este Egoul: cel care ne spune ce este de facut, cel care vrea sa fie in control tot timpul.

 

Self 2 este cel care face de unul singur ce trebuie facut: este corpul nostru, creierul nostru.

 

Problema este ca Self 1 interfereaza cu Self 2, limitantu-l, blocandu-i potentialul maxim. Vestea buna este ca putem sa scapam de aceasta limitare prin coaching mental.

 

Ce avem de facut?

 

Solutia: sa invatam sa avem incredere in Self 2!

 

De ce ar trebui sa facem asta?

 

Pentru ca Self 2 este un „supercomputer“, cu toate procesele pe care corpul nostru si creierul nostru le regleaza la modul de pilot automat. Unii autori spun ca Self 2 este chiar Mintea Subconstienta (Lanny Bassham).

Self 1 este „doar”un „notebook“: acesta este Egoul nostru, Mintea Constienta.

Wow...

 

TU pe cine te-ai baza? Pe cine ai lasa sa te conduca?

 

Cum putem ajunge sa ne ghideze Self2?

 

Obtinand acest raspuns practic avem solutia pentru modul in care trebuie sa se desfasoare un proces de coaching.

 

Iata pasii:

1. Linisteste-ti mintea.



„Linistirea mintii inseamna sa gandesti, sa calculezi, sa judeci, se te ingrijorezi, sa te temi, sa speri, sa incerci, sa regreti si sa controlezi mai putin. Emotii mai putine si mai putine lucruri care sa iti distraga atentia. Mintea este linistita atunci cand este in totalitate in prezent, atat in spatiu cat si in timp, intr-o unitate perfecta cu actiunea si cu cel care actioneaza.“ Scopul este „sa crestem frecventa si durata acestor momente, linistind mintea in mod considerabil si realizand astfel o extindere continua a capacitatii noastre de invatare si de functionare.“

2. Nu mai judeca.



Al doilea pas ne povesteste, practic, cum puteti deveni un de „spectator obiectiv“ al propriilor procese mentale. Urmareste cu mirare procesul insusi. Judecatile nu te ajuta cu nimic. Pur si simplu, observa-ti comportamentul asa cum este. Daca observi ca te simti mai bine dupa un anumit exercitiu, atunci noteaza acest lucru – dar fara sa judeci. Aceasta este calea spre dezvoltarea simplei constiinte care nu judeca si spre aprecierea fiecarui pas al excelentei noastre aflate in proces de manifestare.

 

3. Focuseaza pe calitati.



Concentreaza-te pe lucrurile pozitive: ce vrei sa realizezi, ce vrei sa se intample. Foloseste-te de imaginatie si vizualizeaza! Cum spune un proverb chinezesc: ai grija ce iti doresti, ca s-ar putea sa se realizeze...

4. Respira.



Incepand de la trainerii de performanta si pana la psihologia pozitiva: aceasta este tema universala la care revin cu totii. Readu-ti mintea in prezent prin respiratie. Gallwey insusi nici macar nu incearca sa-si modifice respiratia, ci doar o urmareste cu atentie. Insusi acest lucru te elibereaza de temerile legate de viitor si de regretful legat de trecut, aducandu-te in momentul prezent. Oare Tu iti aduci atentia inapoi la respiratie atunci cand mintea iti devine usor agitate? Acest pas pentru un coaching mental eficient este, cred, cel mai eficient si cel mai puternic...

 

5 .Considera-ti provocarile drept prietenii care iti releva potentialul ascuns.



Gallwey insusi a avut probleme cu idea competitiei pana cand si-a dat seama de faptul ca noi nu putem sa ne actualizam potentialul ascuns pana cand nu ne confuntam cu obstacolele care ne provoaca. Daca o privim din aceasta perspectiva, competitia devine ceva minunat, pentru ca ne ofera provocarea de care avem nevoie pentru a ne actualize potentialul adevarat. Mai tarziu, vom putea ajunge chiar sa ne iubim adversarul (si provocarile noastre) pentru ca ne ofera posibilitatea sa crestem si sa devenim fiinte umane mai bune.

6. Nu te lupta cu vechile obiceiuri, ci, pur si simplu, formeaza-ti obiceiuri noi.



De mult prea multe ori, noi ne judecam obsesiv din cauza obiceiurilor noastre proaste si ne convingem pe noi insine ca va foarte greu sa ne formam obiceiuri noi. Aceasta nu este calea de abordare corespunzatoare. Calea cea buna este sa introducem obiceiuri noi: ca un copil mic, care incearca sa invete sa mearga si nu renunta daca mai cade din cand in cand…

 

 

Legatura neuroplasticitatii cu acest model de coaching mental

 

Faptul ca gandurile noastre interfereaza cu performanta nu este un lucru nou in psihologia sportiva sau in domeniul coaching-ului mental. Gasirea zonei mentale corespunzatoare, flow-ul, chiar si in conditii de stres, care te pun sub presiune, necesita inlaturarea tuturor factorilor mentali care ne distrag atentia.

 

Nou este in schimb ceea ce neurostiintele moderne ne invata despre aceste procese:

 

1. Baza stiintifica pentru toate acestea consta in faptul ca fiecare neuron dispune de o capacitate limitata de procesare a semnalelor electrice (2000/sec). Daca creierul este preocupat de semnalele generate de gandurile launtrice negative, atunci devine incapabil sa proceseze informatiile externe, ceea ce, in mod evident, scade nivelul performantei.

 

2. De fiecare data cand facem un lucru nou, practic cream legaturi noi in creierul nostru, legaturi care cu timpul se intaresc, devin din ce in ce mai accesibile.

 

Sunteti interesat sa aflati mai multe? Ati dori sa incercati o metoda prin care puteti ajunge la un nivel superior de performanta? Luati legatura cu mine pentru o sesiune personalizata de coaching mental!

 

Contact

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.