Performață prin reziliență
“I can imagine a future in which, just as many of us exercise physically, we’ll also exercise mentally for twenty or thirty minutes a day. ... it’s clear that getting people to pay attention to what’s good in their lives is a good thing. There’s no question about that.”
Daniel KahnemanCe este reziliența și cum putem să o dezvoltăm pentru a avea o performanță mărită în sport și leadership?
Cei mai mulți dintre noi ne dorim să avem mai multă energie la sfârșitul zilei. Nivelul nostru de reziliență joacă un rol important în acest aspect.
Reziliența este de obicei concepută ca abilitatea de a ne reveni după o situație dificilă. Între timp a apărut însă și o definiție mai nouă și mai largă. Potrivit noii definiții, reziliența poate fi definită ca și capacitatea de pregătire pentru stres, adversități și încercări, respectiv de revenire în urma acestora și de adaptare la acești factori.
Dacă ești rezilient, atunci nu numai că poți să îți revii mai rapid după situațiile care prezintă încercări, ci ai o capacitate crescută pentru a evita intrarea în asemenea situații de la bun început.
Iată eficiența maximă din punct de vedere energetic!
A fi rezilient înseamnă să ai o baterie încărcată 100%. În acest fel ai o capacitate mai mare pentru a rămâne calm, a gândi clar și a fi stăpân pe mintea și pe emoțiile tale. Poți să te adaptezi mai bine situației și să te descurci pe parcurs. Ai posibilitatea să treci prin provocări lăsându-te dus de val – ca și un surfer care călărește marele val în loc să se scufunde. Această postură interioară și acest echilibru te va ajuta să reușești.
Reziliența se compune din patru arii principale:
Fizică
Mintală
Emoțională
și Spirituală
De obicei, ne folosim, dar ne și reînnoim energiile în fiecare dintre aceste domenii în fiecare zi. Dacă energia noastră este scăzută într-o anumită zonă, atunci acea zonă le poate afecta și pe celelalte.
Zona emoțională este cea în care majoritatea oamenilor își irosesc energiile și își descarcă bateria de prisos. În același timp, ai însă și posibilitatea de a-ți construi și de a-ți menține reziliența în toate cele patru arii, folosindu-te de tehnici de administrare a energiei personale. Prin practică vei reuși să îți crești reziliența și vei avea rezerve mai mari de energie atunci când ai cea mai mare nevoie – de exemplu, atunci când trebuie să-ți menții calmul și capacitatea de concentrare în condițiile în care activitatea și informațiile care se îndreaptă spre tine vin prea repede. Cu alte cuvinte, cu cât mai mare este nivelul tău de reziliență, cu atât mai ridicată îți va fi și capacitatea ta de a-ți menține calmul și de a rămâne stăpân pe emoțiile tale, dar și cea de a-ți controla acțiunile.
Termenul științific pentru această abilitate este autoreglarea.
Or, s-a dovedit că există o legătură directă între ceea ce face inima și capacitatea de autoreglare. Ritmul cardiac al unei persoane reziliente și sănătoase se modifică odată cu fiecare bătaie a inimii. Acest fenomen se numește variabilitatea ritmului cardiac (VRC). VRC este influențată de emoțiile noastre. De fapt, poți observa direct dacă îți irosești sau îți reînnoiești energiile și capacitatea de autoreglare dacă te uiți pe graficul VRC-ului tău, adică verificându-ți ritmurile inimii. Emoțiile precum frustrarea, lipsa de răbdare sau anxietatea îți consumă rezervele de energie. Ele apar pe monitorul calculatorului ca un tipar de VRC nou și haotic. Specialiștii se referă la acest tipar de ritm cardiac ca fiind incoerent. Tiparul acesta semnalează faptul că sistemul nervos și creierul sunt desincronizate. Situația este ca și cum ai conduce mașina cu un picior pe accelerație și cu celălalt pe frână. Nimeni nu și-ar dori așa ceva! Mașina va merge sacadat și va avea de suferit din cauza uzurii crescute. În același timp, reînnoirea unor emoții precum aprecierea, curajul și compasiunea generează un tipar mai ordonat și mai armonios, care indică armonizarea creierului cu sistemul nervos. Oamenii de știință numesc acest ritm cardiac unul coerent. Această stare îți crește reziliența și capacitatea de autoreglare, contribuind la reîncărcarea bateriei tale interne.
Graficele următoare arată ritmul cardiac în stare de stres și în timpul trăirii unor emoții pozitive.
Iată care-i situația: din punct de vedere științific, suntem într-o stare coerentă dacă semnalele neuronale pe care inima le trimite creierului îmbunătățesc funcționarea centrelor cerebrale implicate în luarea deciziilor, în procesele creative și în controlul performanței noastre. Așa că nu-i de mirare că atât de mulți sportivi de succes, dar și persoanele care lucrează în armată sau în poliție își doresc mai nou să intre într-o stare coerentă. Practicarea metodelor și tehnicilor care ne cresc reziliența poate contribui la oprirea risipei de energie și la reîncărcarea rezervelor de energie și de reziliență, ceea ce înseamnă administrarea inteligentă a energiei personale.
Cum putem face asta? Metoda mea are la baza un sistem de biofeedback care ne posibilitatea de a vizualiza în timp real modul în care gândurile și emoțiile ne afectează ritmul cardiac, astfel încât vom putea învăța „să devenim coerenți” la comandă. Prin asocierea modificărilor afișate pe ecran cu o stare interioară mai concentrată și mai calmă, vom fi mai pregătiți să menținem o stare de coerență și de echilibru fiziologic – zona performanței de vârf – oricând și în orice situație.
În ce constă programul?
pana la 5 ore de coaching 1-2-1 pentru a înțelege cum funcționează coerenta
30 de zile de training la domiciliu (recomandat 15-20 min/zi) cu un aparat de biofeedback (si soft-ul aferent) care va fi pus la dispoziția clientului.
monitorizare continua (remote) a progresului prin cloud data analysis.
Beneficii majore
Sport
Accesează-ți starea optimă de performanță prin respirație coerentă
Atingerea următorului nivel, mai înalt, de performanță sportivă depinde de capacitatea de a-ți regla emoțiile și de a gestiona stresul. Sportivii care combină pregătirea mentală și emoțională cu cea fizică au un avantaj competitiv și sunt mai pregătiți să intre mai regulat în zona performanței de vârf, să acceseze starea optimă de performanță.
Gândurile și emoțiile noastre influențează profund ritmul cardiac, iar acesta, la rândul lui, ne influențează performanța. Atunci când suntem sub presiune, gândurile și emoțiile stresante fac ca ritmul cardiac să devină neregulat și sacadat. Acest ritm incoerent inhibă funcția cerebrală și diminuează câmpul vizual, reduce viteza de reacție și afectează capacitatea de luare a deciziilor.
În același timp, este valabil și reversul: starea mentală și emoțională pozitivă, asemănător stării de performanță de vârf, creează un ritm lin și coerent, care facilitează funcția cerebrală, îmbunătățește concentrarea mentală și coordonarea fizică.
Sistemul acesta de biofeedback este un sistem de antrenament pentru sportivii care vor să-și stăpânească emoțiile. El oferă sportivilor posibilitatea de a vizualiza în timp real modul în care gândurile și emoțiile le afectează ritmul cardiac, astfel încât sportivii vor învăța „să devină coerenți” la comandă. Prin asocierea modificărilor afișate pe ecran cu o stare interioară mai concentrată și mai calmă, sportivii vor fi mai pregătiți să mențină o stare de coerență și de echilibru fiziologic – zona performanței de vârf – oricând și în orice situație, în timpul competiției și în viață.
Ledership
Leadership prin reziliență
Liderii cu o capacitate dezvoltată a rezilienței excelează in următoarele domenii:
Creează ușor conexiuni de înaltă calitate
Transformarea răspunsului la stres evitând burnout-ul
Dezvoltă pasiune si perseverenta in ceea ce privește planurile pe termen lung
Au inspirație si găsesc sens in ceea ce fac
Sunt flexibili si au tărie mentala
Gestionează activ schimbarea si eșecurile (Davis-Laack, 2014)
Capacitate mărită de a gândi limpede, intuiție crescută, decizii mai bune, mai ales sub presiune.
Reziliență emoțională și stare de bine
Creativitate si inovație mărite
Performanță și inteligență crescute
Beneficii din punct de vedere fiziologic valabile atat pentru sport cat si pentru leadership:
Ești gata? Daca nu vrei sa astepti prea mult ca să accesezi starea ta optima a performanței, poți sa mă contactezi între timp și personal aici.
În ceea ce priveşte confidenţialitatea, poţi avea încredere în faptul că tot ce vei discuta cu Attila, va rămâne între voi.
Acesta este programul de coaching mental cel mai focusat, creat pentru a-ţi oferi într-un timp relativ scurt schimbări sustenabile şi cuantificabile, sub îndrumarea unui coach/trainer printre clienţii căruia se numără sportiv cu medalie la campionate mondiale, sportiv olimpic, campioni naţionali, leaderi din lumea afacerilor.
Attila Kovacs a ajuns campion în freediving (scufundări libere) datorită metodelor sale de coaching/training – şi te va ajuta şi pe Tine să îţi atingi obiectivele personale, oricare ar fi acestea!
Înscrie-te acum într-un program care-ţi va schimba viaţa!
Referinte:
Michels, N. et al. Children’s heart rate variability as stress indicator: Association with reported stress and cortisol. Biol. Psychol. 94, 433–440 (2013).
Lagos, L. et al. Heart Rate Variability Biofeedback as a Strategy for Dealing with Competitive Anxiety : A Case Study. Biofeedback 36, 109–115 (2008).
Bornemann, B., Kok, B. E., Böckler, A. & Singer, T. Helping from the heart: Voluntary upregulation of heart rate variability predicts altruistic behavior. Biol. Psychol. 119, 54–63 (2016).
Beffara, B., Bret, A. G., Vermeulen, N. & Mermillod, M. Resting high frequency heart rate variability selectively predicts cooperative behavior. Physiol. Behav. 164, 417–428 (2016).
Shaffer, F., McCraty, R. & Zerr, C. L. A healthy heart is not a metronome: an integrative review of the heart’s anatomy and heart rate variability. Front. Psychol. 5, 1040 (2014)